Anunturi- ECOSISTEME ȘI BIODIVERSITATE ECOSISTEME ȘI BIODIVERSITATE

Comunicat de presă 21 martie, 2022

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este Operator de Program pentru Programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme” – RO-Mediu și este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European SEE 2014-2021.

 

În calitate de beneficiar, Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, în parteneriat cu Norwegian Institute for Nature Research, organizează, în data de 25 martie 2022, Conferința de deschidere a proiectului „Restaurarea zonelor umede și a turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest (NWPEAT)”.

Proiectul NWPEAT este un proiect finanțat printr-un grant acordat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, Programul RO-Mediu „Mediu, Adaptare la Schimbările Climatice și Ecosisteme”, Apelul de propuneri Restaurarea zonelor umede și turbăriilor. Răspunzând obiectivului Programului RO-Mediu, proiectul „Restaurarea zonelor umede și a turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest” (NWPEAT), contribuie la îmbunătățirea stării ecosistemelor și reducerea efectelor presiunii antropice asupra acestora.

 

Obiectivul general al proiectului NWPEAT îl constituie restaurarea zonelor umede și turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest.

 

Obiective specifice ale proiectului sunt:

  • îmbunătățirea stării ecologice a habitatelor asociate schemelor de restaurare din Regiunea de Nord-Vest;
  • creșterea gradului de conștientizare a publicului țintă asupra conservării ecosistemelor de turbării din Regiunea de Nord-Vest;
  • îmbunătățirea instrumentelor de informații geografice pentru factorii de decizie;
  • consolidarea parteneriatului între România și Norvegia.

Proiectul va fi implementat în intervalul 16 decembrie 2021 – 30 aprilie 2024, iar valoarea totală a acestuia este 3.811.259,25 lei (769.982,47 Euro), din care 3.811.259,25 lei, reprezintă contribuția financiară nerambursabilă.

 

Rezultatele proiectului aflat în implementare vor conduce la restaurarea zonelor umede și îmbunătățirea stării ecosistemelor din cele 10 zone umede/turbării din Regiunea de Nord-Vest, conștientizarea de către autoritățile locale și comunitățile umane implicate a importanței conservării ecosistemelor de turbărie, realizarea unor studii de evaluare a ecosistemelor de turbărie și a serviciilor de ecosisteme ale zonelor umede dar și a unor Planuri de monitorizare a stării ecosistemelor.

 

Evenimentul va avea loc în 25 martie 2022, orele 9-12, în Amfiteatrul „Iustinian Petrescu” al Facultății de Știința și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș-Bolyai, str. Fântânele nr. 30, Cluj-Napoca și pe platforma Zoom.

 

Pentru varianta online a conferinței, vă invităm să accesați platforma Zoom, cu următoarele date de logare: https://zoom.us/j/96788021200?pwd=OTg0bDR0cFVpNGFEcjhZaDYyNktEZz09

(Meeting ID: 967 8802 1200, Passcode: 884187).

Informatii relevante

În cadrul proiectului „Restaurarea mlaștinilor și turbăriilor degradate din regiunea Nord-Est 2 a României – PeatRO3”, implementat de Institutul de Biologie Bucureşti al Academiei Române (IBB), în calitate de beneficiar, a avut loc o acțiune de instalare a panoului de informare pentru situl Tinovul Mare Coșna (SV-003), din comuna Coșna, județul Suceava.

Eeagrants

COMUNICAT DE PRESĂ Ref: Conferința de lansare a Proiectului Restaurarea mlaștinilor și turbăriilor degradate din regiunea Nord-Vest a României – PeatRO4

Eeagrants

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane Miercurea-Ciuc, a lansat în data de 12 mai 2022, proiectul „Restaurarea zonelor umede şi turbăriilor din Regiunea Centru” – RePeat, Miercurea-Ciuc.

Eeagrants