Anunturi ARHIVA NOUTĂȚI SEE/EEA 2014-2021 ECOSISTEME ȘI BIODIVERSITATE

COMUNICAT DE PRESĂ Miercurea-Ciuc, mai 2022

COMUNICAT DE PRESĂ

Miercurea-Ciuc, mai 2022

Institutul de Cercetare-Dezvoltare penru Cinegetică și Resurse Montane Miercurea-Ciuc, a lansat joi, 12 mai 2022, proiectul „Restaurarea zonelor umede şi turbăriilor din Regiunea Centru” – RePeat, Miercurea-Ciuc.

Acest proiect are o valoare de  852.280 Euro , respectiv 4218.620 lei, și este finanțat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Programul RO-Mediu cu finanțare prin Mecanismul Finaciar al Spațiului Economic European (SEE) 2014-2021, iar perioada de implementare este de 28 luni.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă identificarea și evaluarea zonelor și subzonelor ce necesită intervenții de reastaurare/reconstrucție ecologică.

În cadrul Conferinței de deschidere a proiectului, printre subiectele abordate, s-au prezentat și activitățile proiectului, precum:

  • Lucrări de intervenție în vederea stopării pierderii biodiversității ecosistemelor de turbărie din zona Centru;
  • Refacerea sistemului hidric al acestora;
  • Monitorizarea continuă a lucrărilor de refacere ecologică;
  • Identificarea și evaluarea zonelor și subzonelor ce necesită intervenții de reastaurare/reconstrucție ecologică.

Schimbările climatice și degradarea mediului sunt provocări care necesită politici coerente, iar implicarea ICDCRM de la Miercurea Ciuc pentru stoparea degradării ecosistemelor este o necesitate. Refacerea turbăriilor din centrul țării, se înscrie în acțiunea de refacere a celor 45 de turbării care vor contribui la realizarea obiectivului Programului RO – Mediu prin  îmbunătăţirea stării mediului înconjurător în ecosisteme şi reducerea efectelor adverse ale poluării şi ale altor activităţi ale omului”, a precizat ministrul Barna Tánczos.

Este unul din proiectele lansate din totalul de 4 proiecte din domeniul Ecosisteme și Biodiversitate contractate prin acest Program, în valoare de peste 23 mil. Euro.

Rezultatele preconizate ale proiectului sunt:

  • restabilirea florei caracteristice turbăriilor
  • optimizarea nivelurilor hidrologice ale turbăriilor
  • realizarea de turism rațional și sustenabil
  • eliminarea/reducerea speciilor invazive
  • îmbunătășirea calității apei din turbării
  • instalarea unui sistem de monitorizare/evaluare a parametrilor hidrogeologici

La Conferința de Lansare a Proiectului „Restaurarea zonelor umede şi turbăriilor din Regiunea Centru”, au fost prezenți Ministrul Barna TÁNCZOS, Robert Szep, Secretar de Stat – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Korodi Attila, Primarul Municipiului Miercurea-Ciuc, Marisanda Pîrîianu, manager Program Ro-Mediu, director, Direcția Accesare Fonduri Externe – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, alături de membrii echipei de implementare a Promotorului de Proiect.

 

Informatii relevante

Suceava, lecție de sustenabilitate. Cum s-a transformat un depozit de deșeuri într-o zonă verde, cu finanțare nerambursabilă prin Granturile SEE

pcdata

COMUNICAT DE PRESĂ ref: Conferința de închidere a proiectului “Restaurarea mlaștinilor și turbăriilor degradate din regiunea Nord-Est 1 a României” – PeatRO2

Eeagrants

COMUNICAT DE PRESĂ ref: Conferința de închidere a proiectului Restaurarea mlaștinilor și turbăriilor degradate din regiunea Nord-Vest a României – PeatRO4

Eeagrants