Anunturi Anunturi- ECOSISTEME ȘI BIODIVERSITATE Arhiva ECOSISTEME ȘI BIODIVERSITATE ECOSISTEME ȘI BIODIVERSITATE

COMUNICAT DE PRESĂ ref: Conferința de închidere a Proiectului “Restaurarea zonelor umede și turbăriilor din Regiunea de Centru (RePeat)”

COMUNICAT DE PRESĂ

ref: Conferința de închidere a Proiectului “Restaurarea zonelor umede și turbăriilor din Regiunea de Centru (RePeat)”

 

 

Miercurea-Ciuc, 21 martie 2024

 

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane (ICDCRM), a organizat în perioada 20-21 martie 2024la Miercurea Ciuc, Conferința de închidere a proiectului “Restaurarea zonelor umede și turbăriilor din Regiunea de Centru (RePeat)”, urmată de vizite în teren la turbăriile restaurate în cadrul proiectului.

Proiectul este implementat prin Programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme”(RO-Mediu), la care Operator de Program este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, și este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European SEE 2014-2021. Valoarea totală a proiectului este de 4.658.620,37 lei și perioada de implementare este de 28 de luni.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă identificarea și evaluarea zonelor ce necesită intervenții de restaurare/reconstrucție ecologică.

În cadrul Conferinței de închidere a proiectului, din data de 20 martie 2024, printre subiectele abordate, s-au prezentat activitățile proiectului și  rezultatele proiectului, dar și teme precum schimbările climatice, renaturarea și gestionarea zonelor umede.

Astfel, în cadrul proiectului au fost efectuate lucrări de intervenție în vederea stopării pierderii biodiversității ecosistemelor de turbărie din zona Centru, refacerea sistemului hidric al acestora, monitorizarea continuă a lucrărilor de refacere ecologică, identificarea și evaluarea zonelor și subzonelor ce necesită intervenții de reastaurare/reconstrucție ecologică.

Rezultatele proiectului sunt:

  • restabilirea florei caracteristice turbăriilor;
  • optimizarea nivelurilor hidrologice ale turbăriilor;
  • realizarea de turism rațional și sustenabil;
  • eliminarea/reducerea speciilor invazive;
  • îmbunătățirea calității apei din turbării;
  • instalarea unui sistem de monitorizare/evaluare a parametrilor hidrogeologici.

 

În cadrul Programului „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme”(RO-Mediu), cu o valoare inițială de peste 23 mil euro,  la care Operator de Program este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, au fost lansate 5 proiecte din domeniul Ecosisteme și Biodiversitate. Implementarea acestui proiect contribuie la realizarea obiectivului Programului Ro-Mediu, respectiv, îmbunătățirea stării mediului înconjurător în ecosisteme și reducerea efectelor adverse ale poluării și ale altor activități antropice. Astfel, pentru stoparea degradării ecosistemelor, și în acest proiect, au fost necesare acțiuni de refacere în cele 12 turbării și zone umede din Regiunea Centru ”, a subliniat Dan Ștefan CHIRU, secretar de stat în cadrul MMAP

 

Prin Programul Ro-Mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a abordat tematici prioritare pentru politicile pe care le elaborează în domeniiile Biodiversitate, Deșeuri și Schimbările Climatice. Cele 26 de proiecte implementate prin acest Program, au demonstrat încă o dată, preocuparea ministerului pentru utilizarea eficientă a fondurilor nerambursabile, promovarea transferului de bune practici de la Statele Donatoare, și pregătirea Unităţilor administrativ-teritoriale (UAT-uri) pentru diminuarea efectelor adverse ale schimbărilor climatice ”, a subliniat Marisanda Pîrîianu, manager de Program Ro-Mediu.

 

Specialiştii prezenţi la conferinţa din Miercurea-Ciuc au efectuat în data de 21 martie 2024,  vizite la mai multe turbării din zona Fântâna Brazilor, județul Harghita, unde au fost efectuate lucrări  de eliminare a vegetaţiei invazive din turbărie, monitorizare şi, nu în ultimul rând, recolonizarea anumitor tipuri de plante specifice turbăriilor.

 

La Conferința de închidere a proiectului „Restaurarea zonelor umede şi turbăriilor din Regiunea Centru”, au participat Dan Ștefan CHIRU, secretar de stat MMAP, Teodor DULCEAȚĂ, secretar general adjunct MMAP, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Marisanda PÎRÎIANU, manager de program Ro-Mediu, Korodi Attila, primarul Municipiului Miercurea-Ciuc, Robert Szep, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane (ICDCRM) – Miercurea Ciuc, membrii UIP – Program Ro-Mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Valeriu TABARĂ  preşedinte al  Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești”, Aurel Florentin BADIU, vicepreședinte al  Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești”, reprezentanți ANANP, ANAR, INHGA și membrii echipei de implementare a Promotorului de Proiect.

Informatii relevante

COMUNICAT DE PRESĂ ref: Conferința de închidere a proiectului “Restaurarea mlaștinilor și turbăriilor degradate din regiunea Nord-Est 1 a României” – PeatRO2

Eeagrants

COMUNICAT DE PRESĂ ref: Conferința de închidere a proiectului Restaurarea mlaștinilor și turbăriilor degradate din regiunea Nord-Vest a României – PeatRO4

Eeagrants

Ref: Conferința de închidere a proiectului Restaurarea mlaștinilor și turbăriilor degradate din regiunea Nord-Est 2 a României – PeatRO3

Eeagrants