Anunturi Anunturi-ATENUAREA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE ȘI ADAPTARE Arhiva ATENUAREA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE ȘI ADAPTARE ATENUAREA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE ȘI ADAPTARE

COMUNICAT DE PRESĂ Ref: Conferința de lansare și prezentare a Programului “Mediu, Adaptare la Schimbările Climatice și Ecosisteme“ (RO-Mediu), finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2014-2021

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de Operator de Program pentru Programul „Mediu, Adaptare la Schimbări Climatice şi Ecosisteme”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, a organizat în perioada 12-15 decembrie 2022la Suceava, Conferința de lansare și prezentare a  Programului RO-Mediu.

 

Obiectivul Programului RO – Mediu îl reprezintă îmbunătăţirea stării mediului înconjurător în ecosisteme şi reducerea efectelor adverse ale poluării şi ale altor activităţi ale omului, precum și atenuarea și adaptarea la schimbările climatice.

 

În cadrul acestui eveniment, a fost prezentat Programul RO-Mediu, finanțat prin MF SEE 2014-2021. Managerul de Program, Marisanda Pîrîianu, a prezentat stadiul contractării și stadiul absorbției fondurilor europene prin Programul RO-Mediu. Au fost prezentate proiecte pentru domeniul de Program – Ecosisteme și Biodiversitate și Informații Geografice, dar și proiecte de bune practici pentru domeniul de Program – Atenuarea și Adaptarea la Schimbările Climatice.

 

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a semnat în data de 24 noiembrie, cu unitățile administrativ-teritoriale beneficiare,  6 contracte de finanțare pentru reducerea contaminării cu substanțe periculoase în depozite municipale temporare și 7 contracte pentru pregătirea unor strategii și planuri de adaptare la schimbările climatice, cu o  valoare totală de peste 62 milioane lei.

 

Conferința Programului „Mediu, Adaptare la Schimbări Climatice şi Ecosisteme” (RO-Mediu), a continuat și cu un workshop tehnico-financiar cu o sesiune de prezentare a Programului,  și a  echipei de implementare a Programului RO-Mediu din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

 

 

O zi a fost dedicată sesiunii de instruire a Promotorilor de Proiecte. Cu această ocazie,  au fost prezentate cerințele Operatorului de Program privind realizarea de către P.P. a activităților legate de cheltuieli efectuate – verificarea și autorizarea acestora, de achiziții, centralizarea și raportarea activităților tehnice, verificarea și autorizarea acestora, cerințe privind realizarea materialelor de comunicare și vizibilitate – verificarea și autorizarea acestora, astfel ca implementarea proiectelor să se facă cu profesionalism și în conformitate cu prevederile Regulamentului de Implementare a MF SEE 2014-2021.

 

S-a asigurat sustenabilitatea proiectelor anterioare și în același timp, se asigură și implementarea și derularea noului Program Ro-Mediu,  pentru care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor , este Operator de Program. La acest moment, gradul de contractare este undeva la aproximativ 99% la nivel de Program și după cum am prezentat,  toate cele trei domenii, s-au luptat cumva să se apropie de acest coeficient sau să-l depășească, și pentru asta, vă mulțumesc dumneavoastră și colegilor mei”, a declarat managerul de Program, Marisanda Pîrîianu.

 

Rezultatele obținute prin implementarea acestor proiecte vor conduce la reducerea poluării cu substanțe periculoase determinate de prezența depozitelor municipal neconforme, dar și la elaborarea unor documente strategice în domeniul schimbărilor climatice pe aria unităților administrativ teritoriale beneficiare.

 

La eveniment au fost prezenți, alături de Managerul de Program, Marisanda Pîrîianu, membrii echipei de implemetare ai Programului Ro-Mediu – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și promotorii de proiecte din cadrul Unităților Administrativ-Teritoriale beneficiare, Municipalități/Institute de cercetare și structuri centrale ale statului.

 

Descarca documente

FișierDimensiune fișierDescărcări
jpg IMG_0838733 Ko78
jpg IMG_0892649 Ko75
jpg IMG_0925844 Ko78
jpg IMG_1195945 Ko74
jpg IMG_0891893 Ko74
jpg IMG_0906702 Ko74
jpg IMG_1102670 Ko77

Informatii relevante

Suceava, lecție de sustenabilitate. Cum s-a transformat un depozit de deșeuri într-o zonă verde, cu finanțare nerambursabilă prin Granturile SEE

pcdata

COMUNICAT DE PRESĂ ref: Conferința de închidere a proiectului “Restaurarea mlaștinilor și turbăriilor degradate din regiunea Nord-Est 1 a României” – PeatRO2

Eeagrants

COMUNICAT DE PRESĂ ref: Conferința de închidere a proiectului Restaurarea mlaștinilor și turbăriilor degradate din regiunea Nord-Vest a României – PeatRO4

Eeagrants