Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane (ICDCRM), a organizat în perioada 17-19 octombrie 2023, la Miercurea Ciuc, Conferința de specialitate a proiectului “Restaurarea zonelor umede și turbăriilor din Regiunea de Centru (RePeat)”, urmată de vizite în teren la zone umede din județele Harghita și Covasna.
Proiectul este implementat prin Programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme”(RO-Mediu), la care Operator de Program este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, și este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European SEE 2014-2021. Valoarea totală a proiectului este de 4.218,620 lei și perioada de implementare este de 28 de luni.
Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă identificarea și evaluarea zonelor ce necesită intervenții de reastaurare/reconstrucție ecologică.
În cadrul Conferinței de specialitate a proiectului, din data de 17 octombrie 2023, printre subiectele abordate, s-au prezentat și activitățile proiectului, precum:
- Lucrări de intervenție în vederea stopării pierderii biodiversității ecosistemelor de turbărie din zona Centru;
- Refacerea sistemului hidric al acestora;
- Monitorizarea continuă a lucrărilor de refacere ecologică;
- Identificarea și evaluarea zonelor și subzonelor ce necesită intervenții de reastaurare/reconstrucție ecologică.
“Acest proiect este unul din cele 5 proiecte lansate din domeniul Ecosisteme și Biodiversitate, contractate prin Programul Ro-mediu, ăn valoare de peste 23 mil euro. Pentru stoparea degradării ecosistemelor, sunt necesare acțiuni de refacre a turbăriilor. Aceste acțiuni vor contribui la realizarea obiectivului Programului Ro-Mediu prin îmbunătățirea stării mediului înconjurător în ecosisteme și reducerea efectelor adverse ale poluării și ale altor activități antropice”, a subliniat Dan Ștefan CHIRU, secretar de stat în cadrul MMAP.
“Avem cel puţin o zonă similară celei cercetate şi analizate de către echipa de proiect în municipiul Miercurea-Ciuc pe care vrem în următorii ani de zile să o introducem într-un circuit educaţional, de recreere. O turbărie, o zonă mlăştinoasă care ar trebui reabilitată, este în inima oraşului şi căutăm nu numai fonduri dar şi resurse pentru a achiziţiona terenul şi după aceea de a dezvolta proiecte. Nu este uşor. Eu cred că aceste proiecte de soft policy pe care le vedem şi astăzi sunt undeva mai în spate faţă de cele prioritate ale României şi cele privind dezvoltarea comunităţilor, dar impactul acestor proiecte este enorm şi atunci eu cred că statul poate să ajute aceste proiecte nu prin finanţarea efectivă a derulării acestora, pentru că poate comunităţile locale au deja surse financiare destule, ci prin ajutor financiar pentru achiziţionare de terenuri care sunt în proprietate privată şi care reintroduse în circuitul public vor genera automat proiecte viabile şi reabilitări adevărate necesare”, a spus Korodi Attila, primarul Municipiului Miercurea-Ciuc.
Specialiştii prezenţi la conferinţa din Miercurea-Ciuc au efectuat în perioada 18-19 octombrie 2023, vizite la mai multe turbării din județele Harghita și Covasna. În total, 12 turbării şi zone umede din Regiunea Centru sunt reabilitate în cadrul proiectului.
Lucrările care s-au făcut în concret pe teren au fost lucrări de îndiguire sau lucrări de corectare torenţi, ravene, rigole. Asta înseamnă că s-au creat nişte mini-baraje prin care s-a oprit scurgerea apei din turbărie, respectiv s-a trecut la eliminarea vegetaţiei invazive din turbărie, monitorizare şi, nu în ultimul rând, recolonizarea anumitor tipuri de plante specifice turbăriilor. Au fost aduse din zone neafectate, zone din afara turbăriilor, zone din afara ariilor naturale protejate şi au fost recolonizate în zonele de turbărie, respectiv a fost urmărită evoluţia acestora”, a declarat directorul ICDCRM, Szep Robert. Acesta a precizat că au fost derulate mai multe activităţi de reabilitare şi mai multe zone în judeţele Covasna și Harghita, între care Rezervația Mohoș şi în Turbăria Luci, care se întinde pe o suprafaţă semnificativă.
Rezultatele preconizate ale proiectului sunt:
- restabilirea florei caracteristice turbăriilor
- optimizarea nivelurilor hidrologice ale turbăriilor
- realizarea de turism rațional și sustenabil
- eliminarea/reducerea speciilor invazive
- îmbunătășirea calității apei din turbării
- instalarea unui sistem de monitorizare/evaluare a parametrilor hidrogeologici
La Conferința de specialitate a proiectului „Restaurarea zonelor umede şi turbăriilor din Regiunea Centru”, au participat Dan Ștefan CHIRU, secretar de stat MMAP, Korodi Attila, primarul Municipiului Miercurea-Ciuc, Robert Szep, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane (ICDCRM) – Miercurea Ciuc, membrii UIP – Program Ro-Mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ioan JELEV, vicepreședinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești”, reprezentanți ANANP, INCDS ”Marin Drăcea”, INCDPM, alături de partenerii și membrii echipei de implementare a Promotorului de Proiect.