Anunturi Anunturi-ATENUAREA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE ȘI ADAPTARE Arhiva ATENUAREA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE ȘI ADAPTARE ATENUAREA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE ȘI ADAPTARE

COMUNICAT DE PRESĂ

În data de 22 noiembrie 2022, a avut loc la București, Conferința Anuală ”Orașe Energie în România” cu scopul de a reuni reprezentanți ai autorităților naționale și locale pentru facilitarea punerii în aplicare a planurilor locale pentru climă și energie, organizată de Asociația “Orașe Energie în România”.

 

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este Operator de Program pentru Programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme” – RO-Mediu și este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European SEE 2014-2021.

 

În cadrul prezentării din partea Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, doamna Marisanda Pîrîianu, Manager de Program Ro-Mediu, a subliniat rolul si activitățile specifice dar și preocuparea privind implementarea Programului  ”Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. De asemenea,  a subliniat importanța și sprijinul pe care Statele Donatoare le-au acordat MMAP,  pentru implementarea acestui program.

 

MMAP derulează, prin finanțare nerambursabilă, o Schemă de Granturi Mici, prin care au fost încheiate contracte cu 8 UAT-uri, la nivel de municipii, pentru Elaborarea Strategiilor și Planurilor de Adaptare la Schimbările Climatice.

 

De asemenea, au fost prezentate proiecte ca „transfer de bune practici” și pentru alte primării, respectiv Proiectul Schimbările climatice – Plan de acțiuni pentru atenuare și măsurile necesare pentru adaptare în județul Sibiu, proiect implementat de Consiliul Județean Sibiu în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Elaborarea Planului de Atenuare și Adaptare la Schimbări Climatice al municipiului Câmpulung, proiect implementat de Primăria Câmpulung, în parteneriat cu Universitatea din București-Facultatea de Geografie și Institutul pentru Dezvoltare Strategică din Liechenstein.

 

În cadrul acestui eveniment, s-au mai discutat subiecte de interes pentru Autoritățile Locale:

Convenția Primarilor, politici Energetice și Climatice, Implementarea conceptului de „Școli Verzi”, Dezvoltarea Planurilor de Adaptare la Schimbările Climatice, Corelarea Planurilor Locale Energetice cu țintele naționale și oportunitățile de finanțare și Posibilitatea producerii de biometan pe plan local.

 

 

La eveniment au participat, reprezentanți ai Ministerului Energiei, Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Educației, Universității Tehnice de Construcții București, ENGIE România, Asociației Orașelor din România, Asociației pentru Aer Proaspăt, experți climatologi și membrii OER.

Descarca documente

Fișier Dimensiune fișier Descărcări
jpg 482A9193 530 Ko 47
jpg 482A9211 644 Ko 59
jpg 482A9304 474 Ko 46
pptx Prezentare_OER 22.11.2022_RO Mediu 3 Mo 54

Informatii relevante

În cadrul proiectului „Restaurarea mlaștinilor și turbăriilor degradate din regiunea Nord-Est 2 a României – PeatRO3”, implementat de Institutul de Biologie Bucureşti al Academiei Române (IBB), în calitate de beneficiar, a avut loc o acțiune de instalare a panoului de informare pentru situl Tinovul Mare Coșna (SV-003), din comuna Coșna, județul Suceava.

Eeagrants

Comunicat de presă ref: Conferința de închidere a Proiectului “BiOReSC-Bistrița-Oraș Rezilient în fața Schimbărilor Climatice”

Eeagrants

Comunicat de presă ref: Municipiul Drobeta Turnu Severin a accesat fonduri norvegiene pentru adaptarea la schimbările climatice, în valoare de 123.000 euro

Eeagrants