Anunturi Anunturi- ECOSISTEME ȘI BIODIVERSITATE ECOSISTEME ȘI BIODIVERSITATE

Conferința de lansare a Proiectului Restaurarea mlaștinilor și turbăriilor degradate din regiunea Nord-Est 1 a României – PeatRO2

Institutul de Biologie Bucureşti al Academiei Române, în calitate de beneficiar, a lansat miercuri, 15 iunie 2022,  proiectul Restaurarea mlaștinilor și turbăriilor degradate din regiunea Nord-Est 1 a României – PeatRO2.

Acest proiect are o valoare de 4.346.785 lei si este finanțat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Programul ”Mediu, Adaptare la Schimbările Climatice și Ecosisteme” – RO-Mediu cu finanțare prin Mecanismul Finaciar al Spațiului Economic European (SEE) 2014-2021. Proiectul se derulează pe o perioadă de 27 luni, termenul de finalizare fiind februarie 2024.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea stării ecologice a ecosistemelor, reducerea efectelor negative a activităților umane și reducerea vulnerabilității la impactul schimbărilor climatice prin restaurarea a 12 zone umede/turbării totalizând o suprafață de 720,76 ha din regiunea Nord-Est 1 a României (județele Suceava, Brașov și Sibiu).

În cadrul Conferinței de lansare, printre subiectele abordate, au fost prezentate activitățile de restaurare a turbăriile selectate, dar și modul în care se va monitoriza eficiența acestor intervenții.

De asemenea, s-a discutat despre importanța conservării ex-situ a unor specii de plante specifice habitatelor de turbărie, educația ecologică referitoare la turbării și conexiunea cu schimbările climatice, necesitatea activităților de instruire verde pentru dezvoltarea economică a comunităților locale, dar și promovarea mlaștinilor și turbăriilor restaurate pentru ecoturism.

La eveniment au participat Acad. Dumitru Murariu, directorul Institutului de Biologie București, doamna Marisanda Pîrîianu, Manager de Program, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, alături de membrii echipei de implementare a promotorului de proiect, reprezentanți ai Direcției de Accesare Fonduri Externe din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și invitați.

 

 

 

Detalii suplimentare puteți obține de la beneficiarul proiectului – Institutul de Biologie Bucureşti al Academiei Române, https://www.ibiol.ro/peatro2/index.html, persoana de contact: Dr. Ştefănuţ Sorin – Manager de proiect (e-mail: sorin.stefanut@ibiol.ro)

Informatii relevante

În cadrul proiectului „Restaurarea mlaștinilor și turbăriilor degradate din regiunea Nord-Est 2 a României – PeatRO3”, implementat de Institutul de Biologie Bucureşti al Academiei Române (IBB), în calitate de beneficiar, a avut loc o acțiune de instalare a panoului de informare pentru situl Tinovul Mare Coșna (SV-003), din comuna Coșna, județul Suceava.

Eeagrants

Comunicat de presă ref: Conferința de închidere a Proiectului “BiOReSC-Bistrița-Oraș Rezilient în fața Schimbărilor Climatice”

Eeagrants

Comunicat de presă ref: Municipiul Drobeta Turnu Severin a accesat fonduri norvegiene pentru adaptarea la schimbările climatice, în valoare de 123.000 euro

Eeagrants